Instrumentul de plata reprezinta atat o modalitate de plata a unui debit, cat si o dovada de buna-credinta din partea debitorului, atunci cand nu dispune de suficiente resurse pentru o plata integrala pe loc.
Putem identifica urmatoarele instrumente de plata ca fiind cele mai des utilizate in cadrul tranzactiilor derulate intre societati comerciale:
– cecul
– biletul la ordin
– cambia
Cecul este un instrument de plata prin care un titular unui cont (tragator) da instructiunii bancii sale (tras) sa puna la dispozitie o anumita suma de bani unei terte persoane ( beneficiar).
Cecul este un instrument de plata platibil la vedere si este obligatori ca contina urmatoarele:
– denumirea de cec;
– ordinul neconditionat de a platii;
– suma in cifre si litere si moneda in care se va face plata;
– numele societatii bancare;
– locul platii (in lipsa acestui element, locul platii va fi aratat langa numele trasului; in cazul stipularii mai multor locuri, cecul este platibil la primul loc aratat; in lipsa oricarei stipulari, cecul este platibil la sediul trasului);
– locul si data emiterii;
– semnatura emitentului.
Biletul la ordin este un titlu de credit creat de un emitent (subscriitor), in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani la o scadenta fixata, sau la prezentare, unei alte persoane (beneficiar), care are calitatea de creditor.
Pentru ca un bilet la ordin sa fie viabil, este necesar ca acesta sa contina urmatoarele mentiuni:
– denumirea de bilet la ordin;
– locul si data emiterii;
– locul de plata;
– scadenta (in cazul in care nu este specificata scadenta, se considera ca biletul la ordin este platibil la vedere);
– promisiunea neconditionata de a platii o suma determinata;
– numele beneficiarului;
– semnatura emitentului (subscriitorului);
– datele de identificare ale emitentului
Cambia este un inscris, ce contine un ordin neconditionat dat de catre o persoana (tragator) unei alte persoane (tras), pentru a plati o anumita suma de bani la vedere sau la o anumita scadenta si intr-un anumit loc unei a treia persoane (beneficiar).
Spre deosebire de biletul la ordin, creat la initiativa debitorului, cambia este creata la initiativa creditorului si reprezinta un titlu la ordin transmisibil prin gir sau prin cesiune de creanta ordinara (daca tragatorul a inscris in cambie mentiunea „nu la ordin”).
Cambia trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
– denumirea de cambie;
– ordinul de a plati o suma determinata exprimata intr-o valuta si inscrisa in cifre si litere (daca suma in cifre nu corespunde cu suma in litere, este valabila cea din urma, iar in cazul in care suma in cifre si litere este trecuta de mai multe ori, este valabila suma cea mai mica);
-numele, prenumele si adresa trasului;
scadenta, care poate fi la vedere, la o zi fixa calendaristica sau la un anumit termen de la data emiterii. In cazul in care nu este specificata scadenta, se considera ca se plateste la vedere;
-locul unde urmeaza sa se efectueze plata;
-numele, prenumele si adresa beneficiarului;
-data (ziua, luna si anul) si locul emiterii;
-semnatura tragatorului, care atesta valabilitatea cambiei.
Lipsa oricaruia dintre aceste elemente duce la pierderea valabilitatii cambiei.
Din punct de vedere contabili, cambia indeplineste functiile de: instrument de incasare, instrument de credit si instrument de plata.
Prin acceptarea cambiei, trasul devine solidar cu tragatorul, girantii si avalistii.
Cambia emisa de tragator spre acceptare trasului. Acceptarea se face prin inscrierea cuvantului „acceptat” intr-o rubrica speciala pe cambie si semnata de tras. Trasul nu este obligat prin lege sa accepte, insa daca o face, el devine debitorul cambiei. Trasul poate restrange acceptarea la o suma mai mica fata de cea prevazuta in cambie.
Cecul, biletul la ordin si cambia sunt titluri executorii si pot fi puse in executare de catre executorii judecatoresti, in urma unei proceduri simplificate, fara a fi necesar judecarea dosarului in instanta.
Tipuri de instrumente de plata
martie 11, 2015 Recuperare creante / debite / datorii