Intrarea in vigoare a noilor coduri, Penal si de Procedura Penala, la 1 februarie 2014, aduce modificari legii insolventei, articolele vizate in mod special fiind art. 36 si art.53 din Legea 85/2006.
Daca art. 36 din Legea 85/2006 prevedea ca, in momentul deschiderii procedurii insolventei, sunt suspendate toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita formulate impotriva societatii debitoare, prin modificarile aduse acestui articol, vor face exceptie de la aceasta suspendare cazurile de judecare a actiunilor civile in cadrul proceselor penale.
In cazul art. 53 din Legea 85/2006, anterior modificarii, acesta prevedea ca toate bunurile instrainate de catre administratorul judiciar/lichidator in cadrul procedurii insolventei sunt dobandite libere de sarcini de orice fel, ca, ipoteci, garantii imobiliare de orice fel, inclusiv de masurile asiguratorii instituite in cursul procesului penal. In urma modificarii textului, se arata ca bunurile se dobandesc libere de sarcini, insa se excepteaza masurile asiguratorii sau cele preventive luate in cursul procesului penal. Potrivit noii modificari, inseamna ca cel care cumpara un bun pe care este pus un sechestru penal, va trebui sa preia bunul cu acel sechestru, sau ca administratorul judiciar sa obtina ridicarea lui de catre organele penale.
Pe lista modificarilor aduse de noile coduri de mai afla si o serie de infractiuni savarsite de organele de conducere, care anuleaza dreptul debitoarei de a mai propune un plan de reorganizare.
Noul Cod Penal abroga de la 1 februarie mai multe infractiuni din Legea insolventei, ca, bancruta simpla, bancruta frauduloasa si gestiunea frauduloasa, urmand ca ele sa fie reglementate in cadrul Codului
Noul Cod Penal modifica legea insolventei
ianuarie 31, 2014 Faliment / Insolventa