Pe 17 iulie 2015 va intra in viguare Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels. Potrivit acestui act normativ, contribuabilii persoane fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici, vor beneficia de o serie de facilitati fiscale, ca urmare a dobandirii de parti sociale in intreprinderile mici si microintreprinderi.
Pentru a fi posibil acest lucru, societatile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa fie constituite ca societati cu raspundere limitata; sa fie autonome si sa nu se afle in incapacitate de plata, stare de insolventa, faliment si sa nu fi fost deschisa procedura concordatului preventiv sau a lichidarii societatii.
Intreprinderile mici si microintreprinderile pot beneficia mai usor de acces la finantare, pentru ca legea acorda facilităti fiscale persoanelor fizice care investesc intre 3.000 de euro si 200.000 de euro in microintreprinderi si intreprinderi mici.
Cea mai importanta facilitate oferita investitorilor individuali adusa de noua lege este scutirea impozitului pe veniturilor obtinute din dividende pentru o perioada de trei ani, dar si scutirea de la plata impozitului pe exit, in situatia in care investitorul vrea sa isi vanda actiunile dupa trei ani de la investitie.
Principalele prevederi ale Legea nr. 120/2015 – Business Angels sunt urmatoarele:
– Orice persoana fizica poate deveni investitor individual – business angel daca nu detine actiuni la societatea pe care doreste sa o finanteze. Investitorul individual poate sa participe la majorarea capitalului social al unei societati prin aport in numerar cuprins intre 3.000 si 200.000 euro, dar fara sa ajunga sa detina mai mult de 49% din capitalul social.
– Investitorul individual este scutit de impozitul pe veniturile sub forma de dividende pentru o perioada de trei ani, din momentul dobandirii partilor sociale dar si de impozitul pentru diferenta pozitiva rezultata din cesionarea partilor sociale in cazul in care transferul partilor sociale are loc la cel putin trei ani de la dobandire dar in limita investitiei initiale.
Aceste facilitati nu se aplica in cazul investitorilor individuali care acorda finantari unor persoane juridice care desfasoara activitati in domeniile: bancar, asigurari, imobiliare, jocuri de noroc, productia de otel / carbune, constructii de nave sau consultanta.