Executarea silita se va realiza dupa noi reguli. Noi prevederi urmeaza sa fie introduse in Noul Cod de procedura civila. - Kia Juridic

Noi prevederi urmeaza sa fie introduse in Noul Cod de procedura civila, cele mai importante dintre acestea vizeaza executarea silita. Un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe a fost adoptat recent de Camera Deputatilor. Pentru a intra in vigoare, este necesar ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

 

Aceasta lege aduce o serie de noutati in ceea ce priveste procedura de executare silita. Este eliminata etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor si atribuita executorilor judecatoresti. Motivul il reprezinta cresterea volumului de activitate a instantelor de executare din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite. Astfel, pentru a rezolva aceasta situatie, s-a impus eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acesteia executorului judecatoresc.

Conform noilor reglementari, instanta de executare va fi in masura sa determine dobanzile, penalitatile si orice alte sume care se cuvin de drept creditorului, urmand a le stabili prin incheiere.

Recentul act normativ reintroduce obligativitatea investirii cu formula executorie a titlurilor executorii, cu exceptia hotararilor judecatoresti. Hotararea arbitrala se va investi cu formula executorie inainte de a se formula cererea de executare silita.

In acest moment procedura de executare silita este destul de greoaie iar termenele nu sunt in favoarea creditorilor. In realitate, pentru a obtine poprirea conturilor debitorului si a cunoaste situatia financiara a acestuia, termenul este de doua, trei luni. Reintroducand investirea cu formula executorie, se vor prelungi iar termenele de recuperare a creantelor, masura ce este in defavoarea creditorilor. Prin introducerea investirii cu formula executorie, termenul va depasi trei luni pentru a putea avea un raspuns din partea debitorului.

Initiatorii actului normativ sustin ca procedura de investire cu formula executorie pentru titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, a fost reintrodusa in Codul de procedura civila pentru a putea asigura un control al instantelor de judecata asupra acestor inscrisuri si tinand cont de faptul ca incuviintarea executarii silite presupune o etapa ulterioara, care consta in verificarea indeplinirii conditiilor de forma, verificare pe care o va realiza executorul judecatoresc competent.

 

 Legea nr. 138/2014 stabileste ca instanta de executare este judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul/sediul debitorului, in afara cazurilor in care legea nu dispune altfel.

Noile dispozitii inlatura procedura de regularizare pentru contestatia la executare, intrucat in practica au fost numeroase cazuri in care la momentul judecarii contestatiei executarea silita era deja finalizata. Partile vor avea posibilitatea sa solicite o copie dupa notele grefierului, ce pot fi contestate pana la sedinta urmatoare. Conform noilor reglementari, va putea fi solicitata si o copie dupa inregistrarea sedintei de judecata, in format electronic.

Pentru comunicarea documentelor au fost extinse anumite drepturi executorului judecatoresc. La cererea acestuia, institutiile publice, institutiile de credit dar si orice alte persoane fizice sau persoane juridice sunt obligate sa ii comunice, imediat in copie, atat datele si informatiile, cat si documentele, considerate de catre executorul judecatoresc ca fiind necesare realizarii executarii silite. Tertii care detin documente apreciate de catre executorul judecatoresc ca fiind utile cauzei nu mai pot refuza transmiterea acestora.

Partilor li se va comunica incheierea, urmand sa curga un nou termen pentru motivarea caii de atac prevazuta de lege, de la comunicare pentru cei absenti, respectiv de la data aducerii la cunostinta pentru cei prezenti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*