Contul escrow este un depoziti colateral constituit in lei sau valuta, avand ca destinatie depozitarea/pastrarea unor sume de bani la o parte neutra si de incredere pana la incheierea unui contract, livrare de marfuri sau indeplinirea unor conditii specificate intr-un angajament scris incheiat intre doua sau mai multe parti, ca garantie a utilizarii sumelor strict pentru destinatia stabilita si/sau ca masura asiguratorie a realizarii obiectivelor stipulate in respectivul angajament scris.
Practic, contul escrow asigura un climat de incredere intre partile care realizeaza o tranzactie, banca indeplinind rolul de garant in utilizarea sumelor, exclusiv pentru destinatia stabilita in angajamentul scris.
De exemplu: Firma X incheie un contract de prestari servicii cu firma Y. Contractul prevede ca firma X sa termine executia lucrarilor la anumite termene. Firma Y depune suma integrala, sau partiala, un functie de intelegerea contractuala, in contul escrow, insa firma X o poate ridica doar dupa ce a facut dovada prestarii serviciilor in termenele stabilite. In cazul in care Firma X nu poate face dovada executiei lucrarilor in conditiile prevazute in contract, firma Y isi va primi suma depusa inapoi, iar tranzactia va fi blocata.
In contul escrow pot fi depuse sume de bani, titluri de valoare (actiuni, obligatiuni) sau orice alte tipuri de active.
Avantajele utilizarii unui cont escrow sunt, pe de o parte, securizarea si standardizarea clauzelor tranzactiei si , pe de alta parte, generarea dobanzilor, care pot fi incasate fie de vanzator, fie de cumparator (in functie de specificatia din contract).
Contul escrow poate fi utilizat pentri o gama larga de tranzactii, cum ar fi: tranzactii imobiliare, vanzare-cumparare, transferul proprietatii domeniilor web sau a unor programe informatice complexe, servicii de consultanta cu plata in baza unui comision de succes, etc.
Contul escrow in relatia dintre creditor si debitor
noiembrie 12, 2014 Recuperare creante / debite / datorii