OUG nr.8/2014 a adus o serie de modificari Codului de procedura fiscala, una dintre acestea fiind dobanda pe care Fiscul trebuie s-o plateasca contribuabililor in cazul restituirii cu intarziere a unor sume.
Incepand cu 1 martie 2014, nivelul dobanzii pe care Fiscul trebuie s-o achite contribuabililor pentru sumele de rambursat a fost redus cu un sfert fata de anul trecut, ajungand la 0,03% pe zi.
Actul normativ specifica si data de la care dobanda incepe sa curga, astfel ca pentru creantele rezultate din anularea unui act administrativ fiscal, prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plata si care au fost stinse anterior anularii, contribuabilul are dreptul la dobanda incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale individualizate in actul administrativ anulat si pana in ziua restituirii sau compensarii creantei contribuabilului rezultate in urma anularii actului administrativ fiscal.
Aceasta prevedere este valabila doar in cazul actelor administrative fiscale si anulate dupa data intrarii in vigoare a OUG nr.8/2014.
Conform Codului de Procedura Fiscala, organul fiscal trebuie sa restituie contribuabililor urmatoarele sume si la urmatoarele termene:
-diferentele de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere;
-incasarile din poprire, in plus fata de creantele fiscale pentru care s-a infiintat poprirea, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii.
Cererile depuse de catre contribuabili sunt solutionate de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare, exceptie facand situatile cand, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare si termenul se prelungeste pana la data primirii informatiilor solicitate.
Care este dobanda pe care o plateste Fiscul pentru sumele restituite cu intarziere contribuabililor
martie 10, 2014 Diverse