Anul 2018 a adus modificari majore regimului fiscal aplicabil microintreprinderilor. Asadar, firmele a caror cifra de afaceri nu a depasit la finalul anului 2017 un milion de euro, vor plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, multe dintre aceastea fiind nevoite sa-si schimbe sistemul de impunere.
Acelasi regim poate fi aplicat si de firmele ce obtin venituri din consultanta si management, in timp ce societatile care au un capital social de cel putin 45.000 lei nu mai au posibilitatea sa treaca la impozit pe profit.
In 2018, regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor este modificat semnificativ. In primul rand, plafonul de incadrare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor s-a dublat, ajungand la 1 milion de euro. Astfel ca, firmele care au inregistrat in anul 2017 venituri intre 500.000 euro si un million de euro, ce au avut un impozit pe profit in cuantum de 16%, in acest an vor trece la regimul de impozitare al microintreprinderilor- in cota de 1% daca exista cel putin 1 salariat sau in cota de 3% pentru cele care nu au nici un salariat.
Aceasta trecere se face prin depunderea formularului 010 pana pe 31 martie 2018.
Se va aplica impozitul micro inclusiv firmelor care inregistreaza venituri din consultanta si management, chiar daca, cuantumul acestora trece de 20%, atata timp cat se incadreaza in plafonul de un milion de euro. In aceeasi categorie intra si societatile ce activeaza in domeniul banacar, al asigurarilor si reasigurarilor, al jocurilor de noroc sau al pietei de capital, tinand cont de aceeasi conditie, sa nu fi inregistrat o cifra de afaceri mai mare de un million de euro la final de 2017.
In alta ordine de idei, societatile care au un capital social de minimum 45.000 lei nu mai au posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit, prevederea care exista in anul trecut.
Toate noutatile in acest sens au fost introduse prin intermediul OUG nr. 79/2017.