Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plati TVA pentru veniturile din tranzactii - Kia Juridic

O propunere de modificare a Codului Fiscal, dezbatuta de Ministerul Finantelor, prevede ca dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitati cu 16%, ca activitati independente, in loc de 2% sau 3% asupra pretului de vanzare. Considerentul este ca aceste persoane desfasoara activitate economica, iar prevederile de la TVA, pe care acestea o datoreaza deja, ar trebui corelate cu cele de la impozitul pe venit.
In prezent, dezvoltatorii persoane fizice, platesc impozit pe tranzactii la fel ca persoanele care vand locuinte din patrimoniul personal, insa, din punct de vedere TVA, acestia sunt considerati comercianti din momentul in care incep sa vanda sau sa construiasca imobile.
Deoarece se doreste ca tratamentul fiscal sa fie unitar atat din perspectiva TVA, cat si a impozitului pe venit, a fost propusa impozitarea cu 16%, ca activitate independenta, in loc de procent din valoarea tranzactiei.
Actualul cod fiscal, prevede ca se datoreaza TVA pentru vanzarea de imobile, exceptie facand locuintele, casele de vacante, mostenite sau retrocedate. Prin urmare, atat in cazul constructiilor noi, din momentul in care sunt angajate costuri si investitii, precum si in cel al achizitiilor facute in scopul revanzarii,  persoanele fizice trebuie sa se inregistreze ca platitoare de TVA, mentioneaza site-ul profit.ro
Chiar daca prima tranzactie este scutita, aceasta este luata in calcul la stabilirea plafonului de 220.000 lei, peste care plata TVA devine obligatorie. In momentul inregistrarii la TVA, se considera ca persoana in cauza desfasoara o activitate comerciala.
Cu toate acestea, dezvoltatorii sunt impozitati la fel ca persoanele fizice care vand locuinte din patrimoniul personal, iar impozitul este diferit in functie de perioada de detinere:

  • daca se afla in proprietate mai putin de 3 ani:
  1. si valoarea este mai mica de 200.000 de lei, cota este de 3%;
  2. daca valoarea este mai mare de 200.000 de lei, impozitul va fi de 6.000 de lei, la care se vor adauga 2% din ceea ce depaseste de 200.000 de lei;
  • daca se afla in proprietate de mai mult de 3 ani:
  1. cota este de 2% pentru cele cu valoare de sub 200.000 de lei;
  2. daca valoarea depaseste 200.000 de lei, impozitul va fi de 4.000 de lei , la care se vor adauga 1% din ceea ce depaseste 200.000 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*