Noi prevederi, care au fost incluse in Legea nr. 282/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, au fost promulgate prin decret prezidential marti, 17 septembrie 2015, iar pentru a putea fi aplicate, mai trebuie doar ca actul sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Documentul interzice organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile cu risc seismic, care implica aglomerari de persoane. Practic, orice spatiu public cu alta destinatie decat cea de locuinta, va avea interzis la organizarea activitatilor ce implica aglomerari de persoane. In aceasta categorie se incadreaza: structurile turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, spatiile comerciale, salile de spectacol, salile de expozitii, salile de lectura.
Administratorii sau proprietarii acestor spatii, care nu vor respecta aceasta interdictie, risca amenzi cuprinse intre 50.000 si 70.000 de lei, in plus, autoritatile locale competente, nu vor emite autorizatii de functionare pentru spatiile respective.
Deoarece se doreste atenuarea efectelor provocate de un potential cutremur, modificarile prevazute de Legea 282/2015, prevad ca proprietarii si administratorii de constructii, precum si asociatiile de proprietari vor avea urmatoarele obligatii:
– urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor din proprietate/administrare;
– expertizarea tehnica, de catre expertii tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta, mecanica si stabilitate a constructiilor existente, care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice, in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie;
– transmiterea concluziilor raportului de expertiza tehnica si a incadrarii constructiei in clasa de risc seismic catre autoritatile administratiei publice locale competente, precum si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica, in vederea asigurarii monitorizarii actiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv inscrierii in partea I a cartii funciare a imobilului a clasei de risc seismic in care a fost incadrata constructia existenta;
– aprobarea deciziei de interventie si continuarea actiunilor de proiectare a lucrarilor de interventie si executia efectiva a acestora, in functie de concluziile fundamentale din raportul de expertiza tehnica.
Ordonanta prevede ca, in cazul actiunilor pentru cresterea sigurantei la cutremure a constructiilor, proiectarea si executia lucrarilor de interventie se refera la:
– consolidarea sistemului structural sau a elementelor in ansamblu;
– repararea elementelor nestructurale;
– demolarea partiala a unor elemente nestructurale/structurale, cu/fara modificarea configuratiei si/sau a functiunii existente a contructiei;
– introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare;
– introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea raspunsului seismic al constructiei existente.
De mentionat ca, lucrarile de interventie pot include, in functie de caz, hidroizolatii, termoizolatii, repararea/inlocuirea instalatiilor/echipamentelor aferente constructiei, demontarii/montarii, debransari/bransari, finisaje la interior/exterior sau imbunatatirea terenului de fundare.
Societatile care vor desfasura activitati comerciale in cladirile cu risc seismic vor plati amezi de pana la 70.000 de lei
noiembrie 18, 2015 Modificari si infiintari societati comerciale si P.F.A.