Gajul este o garantie depusa in contul unei datorii sau al executarii unei lucrari, ce are ca obiect bunuri mobile corporale sau titluri negociabile emise in forma materializata, care se incredinteaza creditorului sau unui tert (gajul cu deposedare) sau ramane la debitor (gajul fara deposedare).
Gajul asupra titlurilor negociabile se constituie, in cazul titlurilor nominative sau la purtator, prin remiterea acestora, iar in cazul titlurilor la ordin, prin andosarea lor, in scop de garantie.
Pentru a fi viabil, bunul gajat trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
– sa aiba o valoare considerabila in raport cu creanta garantata;
– valoarea sa fie constanta sau crescatoare in timp;
– in cazul unui bun material, acesta sa fie asigurat la o societate de asigurare sau depozitare spre pastrare la institutii specializate.
In cazul in care datoria nu va fi achitata la scadenta, gajul va fi vandut si din banii obtinuti se va acoperi debitul.
Gajul exista atata timp cat creditorul detine bunul gajat, sau, dupa caz, cat timp este valabila andosarea titlului la ordin.
Gajul nu se stinge atunci cand:
– creditorul nu mai detine bunul, fara voia sa, prin fapta altei persoane;
– creditorul a remis temporar bunul debitorului sau unui tert pentru a-l evalua, repara, transforma sau ameliora;
– creditorul a remis bunul unui alt creditor al debitorului sau in cadrul unei proceduri de urmarire silita.
Debitorul nu poate cere restituirea bunului decat dupa ce si-a achitat datoria, exceptie facand cazul in care creditorul foloseste sau conserva bunul in mod abuziv, iar gajul se stinge atunci cand creditorul este obligat sa restituie bunul in temeiul unei hotarari judecatoresti.
Gajul
martie 18, 2015 Diverse