Noul Cod al Insolventei prevede deschiderea falimentului pe durata observatie sau in timpul planului de reorganizare - Kia Juridic

Noul Cod al Insolventei, intrat in vigoare la 28 iunie, prevede ca societatile creditoare pot solicita, in anumite conditii, deschiderea procedurii falimentului fata de debitor atat pe perioada de observatie cat si in timpul reorganizarii.
Legea nr. 85/2014 prevede ca titularul unei creante curente, certe, lichide si exigibile, care a fost recunoscuta de catre administratorul judiciar sau de catre judecatorul-sindic si al carei cuantum depaseste valoarea prag, poate solicita pe parcursul perioadei de observatie deschiderea procedurii de faliment al debitorului daca aceste creante nu sunt achitate in termen de 60 de zile de la data luarii masurii de catre administratorul judiciar sau a hotararii instantei de judecata.
De asemenea, actul normativ mai precizeaza ca titularul unei creante certe, lichide si exigibile mai veche de 60 de zile si cu un cuantum peste valoarea prag, poate solicita oricand in timpul planului de reorganizare sau dupa indeplinirea obligatiilor de plata asumate in plan, trecerea la faliment.
Aceste modificari aduse la legea insolventei pot constitui un avantaj pentru creditori prin presiunea pe care o pot exercita asupra debitorului prin intrarea in faliment. Insa reprezinta un dezavantaj pentru societatile debitoare, deoarece ingreuneaza procesul de reorganizare.
Unul dintre putinele avantaje de care beneficiaza debitorii in urma acestor modificari il constituie faptul ca procedura falimentului poate fi inchisa fara radierea societatii, in cazul in care toti creditorii inscrisi in tabelul definitiv al creantelor primesc sumele ce li se datoreaza in perioada de observatie, sau renunta la judecata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*