Intrat in vigoare anul trecut printr-o Ordonanta de Urgenta, Noul Cod al Insolventei a fost declarat neconstitutional si trimis spre dezbatere Parlamentului, sub forma unui proiect de lege. Marti, 15 aprilie 2014, proiectul a fost adoptat de catre Camera Debutatilor, si mai multe aspecte privind insolventa au fost modificate.
Una dintre modificarile aduse documentului se refera la perioada planului de reorganizare al unei firme aflate in insolventa, marindu-l de la 1 an la 3 ani, cu posibilitatea de prelungire pana la maxim 4 ani, de la confirmarea initiala.
Noul Cod mai prevede si o valoare-prag de 40.000 de lei pentru deschiderea procedurii insolventei, atat pentru debitor cat si pentru creditor, precum si o vechime minima de 60 de zile a creantei.
In actul normativ se precizeaza ca „Titularul unei creante curente certa, lichida si exigibila mai veche de 60 de zile si cu un cuantum peste valoarea-prag, poate solicita, oricand in timpul planului de reorganizare sau dupa indeplinirea obligatiilor de plata asumate in plan, trecerea la faliment. Cererea sa va fi respinsa de catre judecatorul-sindic in situatia in care creanta nu este datorata, este achitata sau debitoarea incheie o conventie de plata cu acest creditor„.
Proiectul de Lege mai prevede ca in perioada de reorganizare, firmele vor putea incheia noi contracte, care sa le permita continuarea cursului normal al activitatii si ca cererile de insolventa sa fie judecate doar de catre tribunalul in a carui circumscriptie se afla sediul principal sau sediul profesional al debitorului.
Pentru a intra in vigoare, aceste prevederi adoptate de catre Camera Debutatilor, trebuie sa fie promulgate de catre Presedinte si publicate in Monitorul Oficial.
Noul Cod al Insolventei prevede ca perioada de insolventa a unei firme va dura maxim 4 ani
aprilie 18, 2014 Faliment / Insolventa