Art. 36 din Legea nr. 85/2006 a insolventei prevede ca de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Astfel, dupa admiterea cererii de intrare in insolventa a unei firme, controlul acesteia este preluat de un lichidator judiciar, care va incerca achitarea datorilor firmei prin valorificarea bunurilor pe care le detine. Pentru a-si recupera creantele, creditorul, trebuie sa se inscrie la masa credala si sa astepte ca lichidatorul judiciar sa valorifice bunurile aflate in patrimoniul societatii aflate in insolventa.
Daca exista dovezi conform carora administratorul societatii este responsabil pentru declansarea insolventei, la solicitarea lichidatorului, instanta poate trage la raspundere administratorul societatii debitoare cu bunurile personale.
Dupa valorificarea bunurilor firmei, sumele datorate sunt achitate in urmatoarea ordine: datoriile catre angajati (numai daca acestia s-au inscris la masa credala), datoriile catre bugetul statului, datoriile catre banca si datoriile catre creditorii chirografari.
Cum se pot recupera creantele de la firmele aflate in insolventa
aprilie 15, 2014 Faliment / Insolventa