Parchetul nu mai poate cerceta conturile si depozitele bancare ale celor executati silit - Kia Juridic

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o exceptie de necostitutionalitate, ridicata de Avocatul Poporului, asupra unei prevederi a art. 659 alin. 3, hotarand ca executorii judecatoresti nu mai pot solicita informatii Parchetului cu privire la debitorii pe care urmeaza sa-i execute.
Codul de Procedura Civila reglementeaza executarea silita la Cartea aV-a, unde o defineste ca fiind o metoda  juridica de recuperare a unor debite/datorii care au fost stabilite prin titluri executorii precum hotarari/sentine ale instantelor de judecata, contracte notariale de bunuri sau bani, credite bancare.
Executarea silita este realizata doar de catre executorul judecatoresc, care potrivit legii, poate solicita atat debitorului cat si tertilor (adica cei carora debitorul le datoreaza sume de bani), informatii si lamuriri in scris privind veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea.
Art. 659 alin 3 din Codul de Procedura Civila prevede ca ” Daca cei sesizati nu dispun de informatiile solicitate sau, dupa caz, refuza sa le dea, Ministerul Public va intreprinde, la cererea executorului judecatoresc, diligentele necesare pentru aflarea informatiilor cerute, in special pentru identificarea entitatilor publice sau private la care debitorul are deschise conturi sau depozite bancare, plasamente de valori imobiliare, este actionar ori asociat sau, dupa caz, detine titluri de stat, bonuri de tezaur si alte titluri de valoare susceptibile de urmarire silita” .
Incepand cu 15 ianuarie 2014 aceasta prevedere a fost declarata neconstitutionala, astfel ca Parchetul nu va mai interveni in procesul executarii silite prin cercetarea conturilor, depozitelor sau bunurilor detinute de catre debitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • captcha

    Please enter the CAPTCHA text

*